Wat is Black Hat SEO?
Deze term is een vorm van het doen van SEO. Het is een tegenganger van White Hat SEO. Black Hat SEO is een vorm die technieken bevat die tegen de richtlijnen van Google gaan. Deze technieken worden geimplemnteerd met de hoop dat het de zoekmachine manipuleert om zo hoger te scoren.
Is Black Hat SEO riskant?
Als website eigenaar wil je hoger scoren in Google, maar dat gaat niet altijd even soepeltjes. Wanneer dit gebeurt kan het je nijgen de zoekmachine te manipuleren. "Als wat ik doe niet werkt, dan moet ik het andere proberen." nijgen velen dan te zeggen.
Google heeft specifieke algoritmes gebouwd om Black Hat technieken tegen te gaan. Zo is de algortime 'Penguin' gericht op het ontkrachten van onnatuurlijke backlinks.
Door je in manipulatieve technieken te verdiepen, verlies je eigenlijk een hoop tijd en moeite. Google wordt met de dag steeds slimmer. Vroeger kwam je sneller weg met manipulatie, maar blijkt Google er uitstekend tegen te gaan.
Black Hat technieken
1. Kopen van backlinks
Het is lastig om links te krijgen van andere websites, dus denken veel ondernemers een uitweg hierin te vinden door maar gewoon backlinks te kopen van andere websites. Zo kun je dan al meteen een link naar je website laten plaatsen. Je bepaalt dan ook zelf waar jij zelf naar welke pagina het gaat en welke linktekst het moet hebben.
Helaas gaat dat niet zo makkelijk als velen denken en wint deze techniek tot nu toe nummer 1 voor grootste SEO mythe. Google houdt namelijk constant in de gaten welke websites de richtlijnen volgen. Ze hebben duidelijk aangegeven dat het kopen van links behoort tot de technieken die zij bestraffen.
Doordat de database van Google zo groot en complex is geworden naarmate zij leerden van hun vroegere fouten, hebben ze deze techniek ontkracht. Ze ontkrachten elke gekochte backlink in waarde en hanteren zo een eerlijke omgeving voor andere websites om te scoren.
Google's woordvoerder: John Mueller, werd gevraagd naar hoe Google de gekochte links achterhaald wanneer ze onder de tafel worden geschoven. John Mueller antwoordde: "We are not new to this".
Ook gaf hij aan dat gekochte links zonde is van het geld en dat de waarde van gekochte backlinks worden ontkracht. Hierdoor raden we aan dat website eigenaars zich gewoon bezighouden met de eerlijke technieken van linkbuilding.
2. PBN's
Deze techniek wordt weleens hier en daar gebruikt, maar in Amerika is het super populair. Nederland loopt gelukkig nog achter op deze techniek omdat het veel complexiteit vereist in beheer. PBN staat voor Private Blog Network.
Wanneer je deze techniek gebruikt, stel je een netwerk op van verschillende websites, allemaal in jouw beheer. Jij plaatst dan links naar websites waar jij een backlink op wilt hebben.
Het doel van PBN's is om backlinks te sturen zonder dat Google op de hoogte is dat jij het in eigen beheer hebt. Veel ondernemers proberen de websites dan op verschillende hostingbedrijven te hosten. Google is slimmer dan dat en herkent zulke Private Blog Networks snel.
We onderschatten vaak hoeveel data Google heeft om zulke Black Hat technieken te achterhalen. Tuurlijk, vroeger was het nog heel goed mogelijk en kon je al snel op de eerste plek komen binnen de zoekresultaten. Nu is dat wederom veranderd en bestraft Google deze links.
3. Doorway pages
Het is niet zo bekend maar misschien heb je er eerder van gehoord. Doorway Pages, ook wel bekend als brugpagina's, zijn pagina's die specifiek en alleen gemaakt worden om in Google te ranken.
Neem het zoekwoord "zwarte banken kopen" als voorbeeld. Nu ziet een meubilair winkel dat het zoekwoord vaak wordt gezocht. Nu heeft hij geen zwarte banken maar wil hij wel graag al die nieuwe bezoekers op zijn website.
De meubilair winkel maakt een pagina genaamd "zwarte-banken-kopen" om zo kans te maken binnen de zoekresultaten. De website eigenaar doet alsof hij die zwarte banken verkoopt, zodat hij meer bezoekers kan doorverwijzen.
De website eigenaar stuurt de bezoeker dan via een knop of redirect naar bijvoorbeeld een productpagina voor rode banken. Het is manipulatief omdat bezoekers nu niet verwezen worden naar de pagina waar ze naar zochten. Ze krijgen een negatieve ervaring en Google verliest een stukje van haar reputatie.
Hierdoor bestraft Google Doorway Pages om de zoekresultaten te beschermen van zulke negatieve ervaringen. Ze behouden hun reputatie en zorgen ervoor dat de meubilair winkel lager scoort in Google.
4. Proppen van zoekwoorden
Vaak kiezen we ervoor om zo veel mogelijk zoekwoorden in pagina's te verwerken. Alhoewel dit een techniek die ontzettend negatief is voor gebruikservaring, denken velen dat dit hun scores zal verbeteren.
Het doel van Google is om de beste resultaten te vertonen. Ze willen hun gebruikers tevreden stellen met de resultaten zodat zij de volgende keer terug komen. Wanneer we onze websites vol proppen met zoekwoorden, krijgt de gebruiker een negatieve ervaring.
Zo geeft Google aan dat het proppen van zoekwoorden de leesbaarheid van teksten schaadt. Ze geven een criteria zodat we gemakkelijk kunnen beoordelen of de pagina's zoektermen bevatten die niet onnodig vaak zijn gebruikt.
Omdat Google deze techniek vroeger makkelijker toeliet vanwege gebrek aan sterke algoritmes, denken website eigenaars dat dit tot op het heden hetzelfde is gebleven. Integendeel, Google is vele malen slimmer geworden en houdt deze techniek inmiddels al tegen.
We zijn beter af door gewoon de eerlijke White Hat SEO technieken te volgen om zo de beste website neer te zetten. Google beloont zulke websites en krijgen een voorsprong op de rest. Zowel kortdurig als langdurig.
Google's woordvoerder: John Mueller, gaf aan dat het proppen van zoekwoorden niet meer werkt. In een ander artikel geef ik tips hoe je jouw SEO teksten kunt opbouwen.
5. Sneaky redirects
Deze techniek lijkt een beetje op die van doorway pages, maar kent weer verschillen. Je redirect nu pagina's die bij Google gekend zijn waardoor het niet lijkt dat het naar een andere pagina verwijst.
Stel je voor dat een kapper de pagina "Haar verven" heeft laten indexeren in Google. Na een paar dagen is die pagina dan geindexeerd en besluit de kapper na drie weken om een redirect te plaatsen op die pagina.
Het doel van die redirect is dan om al die mensen naar een pagina te verwijzen om meer bezoekers te krijgen op een andere pagina. Deze techniek gaat tegen de kwaliteitsrichtlijnen van Google in.
Meer over Black Hat technieken
Dagelijks verdiep ik me in SEO zaken. Of het nou gaat om Google updates of nieuwe algortimes, het trekt me als SEO specialist aan. Zelf help ik ook ondernemers beter gevonden te worden.
Meer over Daniël