Daniël | SEO specialist
Laatst geupdate: 04-12-2021

Wat zijn Doorway Pages?

Deze specifieke pagina's worden gemaakt om de zoekmachines te manipuleren. Zo scoren deze pagina's voor bepaalde zoektermen en verwijzen ze gebruikers naar een andere bestemming.

De gebruiker verwacht dat deze type pagina een antwoord op zijn of haar vraag zal geven, maar komt erachter dat de pagina als verwijzing is naar een pagina die niet relevant is.

Andere benamingen:
  • Portal pages
  • Gateway pages
  • Brige pages

Deze type pagina's zijn dus gemaakt om meer gebruikers aan te trekken en die dan naar een andere bestemming te sturen. Het wordt ook wel gezien als een val.

Gebruikers denken dat de pagina de zoekopdracht behandeld, maar zien in plaats daarvan iets heel anders. Hierdoor voelen de gebruikers zich gefopt, en daalt hun vertrouwen met Google.

Gebruikers voelen zich op deze manier dan in de maling genomen. Google verliest zo een deel van haar reputatie als vertrouwelijke zoekmachine, en steeds minder zullen hun zoekmachine gebruiken. Dit zal Google dan veel geld gaan kosten.

Neemt Google actie op Doorway Pages?

Het doel van Google is om de beste zoekresultaten te bieden voor haar gebruikers. Het techniek van Doorway Pages is een van de Black Hat technieken. Het biedt een negatieve ervaring aan gebruikers, en daar zal Google natuurlijk bij ingrijpen.

Google probeert op die manier haar reputatie te waarborgen. Je krijgt dan resultaten te zien die relevant voor jou zijn, zonder dat je in de maling wordt genomen.

Brugpagina's worden dus bestraft door Google. Het kan erop resulteren dat de gehele kwaliteit van de website omlaag wordt gebracht. Je scoort dan veel moeilijker voor zoekwoorden, en soms zelfs een tijdelijke verbanning binnen zoekresultaten.

Hoe zit het met stedenpagina's?

Wanneer je dan een steden landingspagina maakt, dan wil je daar specifiek op scoren zonder je bezoeker naar een onrelevante pagina te verwijzen. Het doel bij een steden landingspagina is dus om de bezoeker te geven waar ze voor kwamen, en een brugpagina is dat niet.

Stel je nou eens voor dat je naar een schilder in Amsterdam aan het zoeken bent, dan zou je niet willen dat de zoekresultaten je andere pagina's bieden. Ook niet wanneer je een juiste zoekresultaat lijkt te zien, maar vervolgens naar onrelevante pagina's doorverwezen wordt.

Brugpagina's zijn pagina's die jou de juiste resultaat lijken te tonen maar vervolgens een compleet ander pagina aan je verwijzen.

Wat nou als ik diensten in verschillende steden verleen?

Als je als ondernemer actief bent in bijvoorbeeld de gehele provincie Zuid-Holland en op elke stad wilt scoren, dan is het handig om daar verschillende steden landingspagina's voor te maken.

Pagina's zoals: dienst + stad. Dat zal er dan voor zorgen dat je in de zoekresultaten aanwezig komt te zijn wanneer iemand naar jouw dienst zoekt.

Kijk alleen wel uit dat deze steden landingspagina's niet bedoeld zijn om de bezoeker naar een ander pagina door te verwijzen. Houdt het relevant voor de bezoeker door informatieve en uniekee content erin te delen. Het liefst maak je deze pagina specifiek voor deze bezoeker.

Ik wil SEOjargonFile bedanken voor hulp en verduidelijking over doorway pages. Zeker een aanrader voor vragen omtrent SEO

Waarheid over doorway pages

Daniël

Dagelijks verdiep ik me in SEO zaken. Of het nou gaat om Google updates of nieuwe algortimes, het trekt me als SEO specialist aan. Zelf help ik ook ondernemers beter gevonden te worden.
Meer over Daniël