Daniël | Weboptimalisatie specialist
Laatst geupdate: 22-12-2021

Snelle laadtijd op een site

Veel ondernemers kiezen ervoor zelf hun website te maken, of laten dat aan webbureau's over. Maar weinig websites hebben een goede laadtijd.

Met een snelle website onderscheid je die van de concurrent. Er zijn een aantal redenen waarom een snelle website belangrijk is.

Redenen waarom een snelle website belangrijk is

1. Gebruiksvriendelijk

Een snelle website geeft de bezoeker een fijne ervaring. Bezoekers willen namelijk zo snel mogelijk antwoord krijgen op hun vraag. Dat wordt begunstigd met een snelle laadtijd. Merken bezoekers dat de website langzaam laadt? Dan zijn ze vaak sneller geneigd om het te verlaten.

Je wilt als website eigenaar natuurlijk niet dat de bezoeker de site verlaat. Het behouden van bezoekers versterkt het effect van je website.

Je kunt ze dan bijvoorbeeld wat aanbieden waar ze naar op zoek zijn. Ook kun je ze contact met je op laten nemen om zo een conversie te krijgen.

2. Versterkt conversie

Een bezoeker kan het antwoord of oplossing sneller vinden als de laadtijd goed is. Dat betekent dan bijvoorbeeld dat het navigeren van de website sneller verloopt.

Het is fijn voor bezoekers om zonder hindernis of lange wachttijd op je website te belanden. Het vertrouwen stijgt, de bezoeker vind snel wat hij wilt vinden en jij genereert meer conversie.

Analyseer bijvoorbeeld je eigen gedrag wanneer je een website bezoekt. Hoe lang zou het voor je moeten duren voordat je de terugknop drukt? Volgens onderzoeken verlaten 53% van mobiele gebruikers een website als het langer dan 3 secondes duurt.

3. Goed voor SEO

Google ervaart snelle websites als gebruiksvriendelijk. Het doel van Google is om de meest relevante zoekresultaten te vertonen, en een goede gebruiksvriendelijk bieden.

Alhoewel een snelle laadtijd niet alles van gebruiksgemak omvat, speelt het wel een belangrijke factor. Bezoekers zien graag een website die hun vragen zo snel mogelijk kunnen beantwoorden.

Wees niet getreurd als jouw website een lage laadtijd heeft, want Gary Illyes van Google zei dat het geen grote ranking factor is.

Het zal dus geen grote ramp zijn als je website een wat lagere laadtijd heeft. Google vindt de laadtijd geen grote ranking factor, en zo kun je dus niet meteen hoger scoren door alleen de snelheid te versterken.

4. Meer vertrouwen

Een snelle website biedt de bezoeker gewoon meer vertrouwen. Het komt professioneel en goed over. Je geeft de bezoeker een slechte indruk als hij meer dan 3 secondes moet wachten. Probeer het zo makkelijk mogelijk te maken, door je website te versnellen.

Geef je meer vertrouwen aan de bezoeker? Dan kun je ook van meer conversie gaan profiteren. Grote boosdoeners van een trage website zijn:

  • Grote afbeeldingen in opslag
  • Geen gebruik van compressie
  • Geen caching
  • JavaScript
  • CSS

Laadtijd van websites

Daniël

Website optimalisaties brengen mij een gevoel van enthousiasme. Met de ervaring in het veld van programmeren en Online Marketing, help ik ondernemers hun website te versterken.
Meer over Daniël