Daniël | Website specialist
Laatst geupdate: 13-12-2021

De manier van statische websites

Om een website te beginnen wil je natuurlijk weten welke methodes de beste voor je zijn. Het verschilt van bedrijf tot hobbyist. Wat verwacht je van de website en hoe wil je deze onderhouden? Met statische websites kom je goed uit wanneer je ook de technische ervoor hebt.

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Het is daarom niet voor iedereen. De voordelen van statische websites lijken wel meer en sterker te zijn dan die van WordPress.

Voordelen van HTML websites

1. Snelheid

Een statische website is veel sneller dan een CMS website. Bij een CMS website duurt het meestal veel langer om een website te compileren, en dit zorgt voor een trage snelheid. Je kunt jouw snelheid met de tool van Google meten om te zien hoe het ervoor staat.

Een CMS draait op grote databases waarvan de data eerst allemaal gecompileerd moet worden. Na compilatie kan de inhoud van een site pas aan de gebruiker vertoond worden.

De browser heeft het niet moeilijk bij statische websites, omdat er geen grote data is die eerst helemaal uitgelezen moet worden. Zo kun je zien dat het gebruiksvriendelijker voor bezoekers zal zijn.

De snelheid van een website heeft groot effect op conversies en gebruikservaring, daarom is het een zeer belangrijk factor waar elke website eigenaar op zou moeten letten. Daarnaast heeft de snelheid van een website ook invloed op andere dingen.

2. Geen limieten

Met gebruik van statische websites, kun je een veel complexere en leuke website in elkaar zetten. Het kan zowat alles bereiken wat je wilt als het om ontwerp van de website gaat. Er zijn geen limieten met HTML, dus je kunt jouw inbeelding van de website gewoon laten implementeren.

HTML biedt functionaliteiten zoals mappen en formulieren zonder dat je een plug-in daarvoor nodig moet hebben. Dat is niet het geval bij CMS.

Je kunt verschillende functionaliteiten implementeren. Wil je dingen laten zweven, een leuk achtergrond effect hebben of een uniek ontwerp implementeren? Statische websites bieden deze mogelijkheid.

3. Veilig

De veiligheid van een HTML website is vrij hoog. Dit komt omdat de taal geen database betreft waar informatie vandaan gehaald moet worden. Het hebben van een database is wat WordPress minder veilig maakt. Hackers kunnen toegang krijgen tot de database, en zo de gehele website veranderen.

WordPress slaat al haar informatie op in een database. Deze database wordt vervolgens uitgelezen door de webbrowser. Door hacktechnieken zoals een 'MySQL Injection', kan een WordPress website flink in de problemen raken.

4. Mobielvriendelijk

Je website weergeven op een mobiel, is geen probleem voor statische websites. Statische websites maken gebruik van een opmaak taal genaamd CSS. De taal zorgt ervoor dat een website mobielvriendelijk is.

Je kunt je website precies laten vertonen hoe jij dat wilt, omdat een statische website niet gelimiteerd is door een template. Bovendien zijn statische websites beter leesbaar door de browser. Dat zorgt ervoor dat je website minder bugs bevat.

5. Geen updates nodig

Een website laten bouwen in HTML brengt vele voordelen. Een groot voordeel van het bouwen van een HTML website is dat het geen updates nodig heeft om te kunnen functioneren.

Het nadeel van WordPress is dat de plug-ins constante updates en upgrades nodig hebben om functioneel te blijven. Constande updates van plugins kan frustrerend worden. Niet iedereen heeft er de tijd voor om wekelijks weer de plugins te updaten.

Veel ondernemers laten het dan aan hun webbouwer over. Ze betalen er een maandelijkse prijs voor, en kiezen ervoor om er minder controle over te hebben. Wel handig, maar de kosten stijgen wel op die manier.

Statische websites vereisen weer geen constante updates. Je maakt of laat het maken en kunt gerust achterover leunen. Hierdoor bespaar je ook op kosten.

6. Hulp is in overvloed

Bij het maken van een website ontstaan er altijd wat problemen. Bij het maken van een WordPress website is het lastig om deze problemen te vinden. De code is vaak wat verborgen voor WordPress gebruikers.

Bij het maken van een HTML website kun je alle fouten gemakkelijk vinden. De code is veel schoner dan in WordPress en dat maakt het makkelijker om problemen te vinden.

Als er ooit een foutje ontstaat in je website waar je ontzettend gefrustreerd om raakt, dan kun je gemakkelijk een webontwikkelaar vinden die jouw probleem kan oplossen.

7. Geen maandelijkse kosten

Een website laten maken in HTML bespaart je geld doordat het geen maandelijkse onderhoud of lidmaatschap kosten heeft. Het is algemener goedkoper om een webhosting pakket aan te schaffen voor een statische website dan een CMS website.

Aangezien een HTML website niet gewoonlijk samenwerkt met de talen PHP en MySQL, betaal je minder voor een webhosting pakket. WordPress draait op PHP en MySQL en kan dus niet met een lage webhosting pakket meegaan.

8. SEO vriendelijk

Statische websites bieden de mogelijkheid om SEO toe te passen aan je website. Het is eerlijk gezegd niet de sterkste voordeel, maar het is wel goed toepasbaar.

Bij HTML websites kun je met de snelle laadtijd een voorsprong op je concurrent hebben. Ook de aard van responsive design en maatwerk geeft je een voorsprong. Het biedt de bezoeker een betere ervaring.

Ondernemers hebben vaak niet de benodigde kennis en kunde van SEO, dus laten ze het snel aan SEO experts over. Maar ook kun je er zelf mee bezig zijn. Ik schreef een ander artikel waarin je duidelijk te zien krijgt hoe je hoger in Google scoort.

Daniël

Diepgaande Online Marketing onderwerpen spreken mij aan. Met een diploma als programmeur en vijf jaar ervaring met websites, help ik ondernemers en hobbyisten een sterke website op te zetten.
Meer over Daniël