7 oorzaken dat je weinig bezoekers krijgt naar je website

Je bent net begonnen met een website of je hebt al een tijdje een website. Nu zie je dat de bezoekers aantal niet volgens plan gaat en dat is balen. Het hebben van weinig bezoekers naar je website hindert namelijk ook de relevantie van je website. Je wilt weten wat de oorzaken zijn dat je weinig bezoekers krijgt naar je website. In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken zijn en hoe je dit het beste kan aanpakken, zodat jij de bezoekers aantal zult verhogen om relevantie te verhogen.

Waarom je weinig bezoekers naar je website krijgt, is omdat: Google je website niet juist heeft geïndexeerd, opbouw van de code niet goed genoeg is, je website moeilijk navigeerbaar is, je website weinig tot geen informatie bevat, black hat technieken hebt uitgevoerd, je SEO niet is geoptimaliseerd, je bezoekers snel bouncen.

Google heeft je website niet juist geïndexeerd

Het kan zo zijn dat je website weinig tot geen bezoekers aantrekt, omdat er bepaalde pagina's op je website zijn die niet worden geïndexeerd door Google. Bij statische websites die gebouwd zijn met HTML, dien je bij elke pagina die is gemaakt niet de no index meta tag toe te voegen. Doe je dit wel dan zal Google die pagina niet indexeren.

Het is dus belangrijk dat je Google de mogelijkheid geeft om je pagina te laten indexeren. Google doet er gemiddeld een weekje of twee over om je website te indexeren. Bij Google Search Console kun je zien hoe het proces verloopt en welke pagina's niet en wel zijn geïndexeerd.

Bij WordPress heb je een checkbox dat je moet aanvinken als je wilt dat de pagina niet word geïndexeerd. Als deze aangevinkt is bij jouw website dan is dat een oorzaak van waarom je weinig bezoekers krijgt naar jouw website. Weet je niet waar deze checkbox staat dan kun je dit artikel lezen om te achterhalen waar je het kunt vinden, zodat je de checkbox aanvinking kan verwijderen. Hierdoor voorkom je dat Google je website niet indexeert wat zal resulteren dat je meer bezoekers krijgt naar je website.

Opbouw van de code is niet goed genoeg

Google indexeert miljoenen websites per dag. Ze doen dit door middel van een crawl robot die dagelijks websites bezoekt en crawlt. Deze crawl robots kijken dan bijvoorbeeld naar de tekstopmaak van je website, de titel, H1 en H2 tags, meta descriptie en je pagina naam. Zo kijken deze crawl robots ook naar de structuur van jouw website.

Als de structuur van de code op je website niet goed genoeg is dan is dat een oorzaak waarom je weinig bezoekers krijgt naar jouw website. Zorg dus voor dat je website een schone code structuur heeft. WordPress heeft hier vaak wat meer moeite mee dan statische websites die gebouwd zijn in HTML.

Voor HTML-websites heb je leuke en handige tools in tekst editors die er voor zorgen dat de structuur van je code direct word verbeterd.

Website builders zijn ook vaak een groot probleem voor de crawl robots om te begrijpen. Hierdoor duurt het langer voor de crawl robots om je pagina te snappen, wat resulteert dat Google je website niet zo hoog zal plaatsen dan de rest.

Het is dus belangrijk om te gaan voor kwalitatieve content management systemen zoals WordPress of voor een statische website die gebouwd is met HTML, om er voor te zorgen dat de structuur van de code geen oorzaak zal zijn dat je weinig bezoekers krijgt naar je website.

Je website bevat weinig tot geen informatie

Content is belangrijk voor een bezoeker, maar ook voor Google. Google indexeert websites met kwalitatieve, maar ook kwantitatieve websites hoger dan andere websites die dat niet hebben.

Google vindt het namelijk belangrijk dat haar gebruikers de juiste website te zien krijgen na de zoekopdracht. Dit zorgt er voor dat de gebruikers van Google een fijne ervaring krijgen. Hier richt Google zich op. Deel de juiste informatie over wat je te bieden hebt of wat je wilt vertellen aan je bezoekers.

Maak het kwalitatief en gebruik een fijn ontwerp om het lezen te vergemakkelijken. Zorg er ook voor dat de tekst goed leesbaar is, want dit zorgt voor een fijne gebruikerservaring en hier houdt Google van. Maak gebruik van het bloggen en schrijf informatieve artikelen voor jouw doelgroep.

Door content te delen met je bezoekers bouw je ook een goede band wat conversie zal verhogen. Content is een voorwaarde om hoog te positioneren in de zoekresultaten.

Bekijk eventueel ook hoe je je bezoekers langer vast kan houden op je website.

Black hat technieken

Vroeger was het mogelijk om hoog te positioneren door backlinks te kopen. Het was een manier om snel en effectief een goede SEO score te krijgen. Velen gebruikten deze techniek toen Google nog niet was als ze nu zijn. Deze techniek wordt tegenwoordig door Google bestraft. Deze techniek word ook wel black hat genoemd.

Als je nu deze techniek gebruikt dan zul je snel merken dat je bijvoorbeeld minder bezoekers krijgt naar je website dan eerst. Je zult dan een flinke daling zien in conversies en bezoekers. Dit is niet iets wat je zou willen, daarom moet je deze techniek dus ook vermijden en het op de goede manier doen. Door de voorwaarden die Google heeft opgesteld kun je op de juiste manier een hogeere SEO score krijgen.

Doe dus geen black hat technieken, want ze worden bestraft met een periodieke schorsing van Google of zelfs een permanente! Ben je bestraft door Google, omdat je gebruik hebt gemaakt van de black hat technieken? Zorg dan in ieder geval voor dat je daar van afkeert en jezelf bezig houd met de white hat technieken die er voor zorgen dat je op de juiste manier zult positioneren op Google. Breng je bezoekers terug of vermeerder je bezoekers door de voorwaarden van SEO toe te passen aan je website.

SEO is niet geoptimaliseerd

Een andere oorzaak waarom jouw website weinig bezoekers krijgt, is dat je website niet is geoptimaliseerd met SEO. Het is belangrijk om je website te optimaliseren met SEO. Je kunt gebruik maken van gratis Tools zoals: Neil Patel SEO Checker en Seobility. Deze tools zijn gratis en een goed begin voor startende website eigenaars die hun SEO willen verhogen.

Verhoog je SEO door middel van het toepassen van zoekwoorden in je content. Vermeld deze zoekwoorden op veel plekken binnen je content op een manier dat niet op spam lijkt. Het schrijven van veel content helpt ook enorm in het optimaliseren van je SEO. Daarnaast kun je ook er voor zorgen dat je H1 en H2 tags zijn toegepast. Foto's moeten ook geopmtimaliseerd worden door middel van alt en title tags.

Door je website te optimaliseren zorg je er voor dat Google meer op je let en zal denken dat je website relevantie heeft. Optimaliseer je website dus regelmatig. Een keertje in de week is al een goed begin.

Bezoekers bouncen snel

Je bezoekers dien je zo lang mogelijk op je website te laten blijven. Dit vergt veel aspecten die goed moeten zijn. Denk hierbij aan de leesbaarheid van je teksten. Alinea's en tussenkopjes maken je teksten al veel fijner om te lezen.

Het ontwerp van je website speelt ook een grote rol op hoelang je bezoekers op jouw website blijft. Het ontwerp moet dus schoon en rustig zijn. Dit betekent dat je niet foto's kunt plaatsen die een verkeerde formaat hebben, het scherm moet delen met onnodige content of dat je onnodige kleuren mengt binnen je teksten.

Bezoekers zijn namelijk op zoek naar een snelle oplossing. Verhinder ze daarom niet om dit te vinden. Maak de navigatie gemakkelijk en snel voor de bezoeker en optimaliseer je pagina snelheid door een tool als Page Speed Insights van Google te gebruiken. Een snelle pagina snelheid is geliefd door bezoekers en ook door Google.

Een fijne ervaring voor de bezoeker op je website is een goed signaal dat je website behoort in de top van de zoekresultaten. Verbeter je SEO en profiteer van meer bezoekers naar je website. Weinig bezoeker naar je website is dan verleden tijd :D.

Bekijk deze video van IMU over hoe je de aandacht grijpt van je bezoeker.


Deel dit artikel met jouw vrienden en kennissen


Bedankt voor je aandacht

Ben je zo ver gekomen in dit artikel? Dan wil ik je bedanken voor je aandacht en je doorzettingsvermogen. Wij zijn een webdesign bureau genaamd Web Exact. Wij maken websites en optimaliseren websites in SEO. Wil jij een website laten bouwen of optimaliseren door onze gespecialiseerde webdesigners? Bekijk dan wat wij voor jou kunnen betekenen. Wij optimaliseren en maken jouw website. Neem vrijblijvend contact met ons op voor je eventuele vragen.