Daniël | Website specialist
Laatst geupdate: 28-12-2021

Wat maakt een goedkope website?

Wil je als ondernemer een website maken om je bedrijf online tentoon te stellen? Een website maken kan vaak duur zijn. Toch zijn er manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een webdesigner in te zetten, maar ook kun je het zelf doen. Het doel van een goedkope website is om kosten te besparen. Steeds meer ondernemers kiezen hiervoor, en besparen veel kosten aan webdesign, onderhoud en meer.

Bij een goedkope website neem je de kracht in eigen handen. De kosten die je maakt zijn gebonden aan de webhosting en misschien wat premium templates. Je geeft dus maandelijks niet meer dan 20,- uit aan je website.

Waarom een goedkope website maken?

Naarmate websites steeds populairder worden, lijken de prijzen ook steeds op te lopen. Een website vereist namelijk een aantal factoren om succesvol te zijn. Deze factoren vergen wat tijd en moeite om tot uiterst effect te brengen.

Toch willen ondernemers er niet altijd voor kiezen om een website te laten maken. Dat gebeurt doordat het te veel kost, of omdat het niet nodig lijkt te zijn.

Je kunt je website dus altijd zelf gaan maken. Met de verschillende beschikbare tools en tutorials kun je goed opweg. De redenen om een goedkope website te maken zijn:

  1. Het bespaart je geld
  2. Je kunt zelf grip krijgen
  3. Je breidt je website kennis uit
  4. Onafhankelijk van webdesign bureau's

Het komt dus voordeliger voor je uit, breidt je website kennis op en meer. Je kunt dan als onafhankelijke website eigenaar zelf aan de gang hoe je website eruit komt te zien.

Hoe je een goedkope site maakt

1. Webhosting kiezen

Om een website te beginnen, heb je een webhosting pakket nodig. Een webhosting pakket zorgt ervoor dat je online komt te staan. Je dient eerst een URL te kopen, wat een eurootje kost.

Web Exact staat onder contract met Strato. We zijn blij met de service en de mogelijkheden die Strato te bieden heeft. Je kunt jouw website dus daar of bij anderen gaan hosten.

Je kunt je website dan ook met de Strato website bouwer maken. Dat bespaart je een hoop kosten, maar zal er niet optimaal uit gaan zien.

2. Gebruik een gratis platform

Wanneer je dan een goedkope website wilt maken, is het belangrijk om naar de tools te kijken. Je wilt natuurlijk niet eerst technische kennis gaan verkrijgen voordat je jouw website op kunt zetten.

Alhoewel het mogelijk is, is dat nog niet de beste optie. Het vereist veel tijd en moeite, waardoor je jouw onderneming niet de benodigde aandacht kunt geven.

Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar waarbij je een gratis website mee op kunt zetten. WordPress, Drupal en Joomla zijn een van de grootste CMS systemen waarmee je een website op kunt zetten.

De beste CMS systeem is dan toch wel WordPress. Met meer dan 455 miljoen actieve WordPress websites, staat de CMS op nummer #1.

En natuurlijk is WordPress niet voor iedereen. Het kent wat voor- en nadelen die je misschien van gedachte veranderen. Maar met een groot gebruik van het systeem, kun je genoeg experts vinden die erin specialiseren.

Op YouTube vind je genoeg tutorials om je website ermee te maken. Je bent dus zeker niet alleen in gebruik van het systeem.

3. Ontwerp de website zelf

Je bespaart veel op kosten wanneer je jouw website zelf gaat ontwerpen. Je kunt gebruik maken van templates, die er vervolgens voor zorgen dat je geen codeerkennis nodig hebt.

Ook kun je met Elementor aan de slag. Dat is een tool binnen WordPress waarbij je jouw eigen ontwerp kunt maken. Je kunt dan gewoon vanaf scratch beginnen zonder een template nodig te hebben.

Pas wel op met het toepassen van veelgemaakte webdesign fouten. Het haalt de conversie en effect van de site omlaag.

4. Vervang professionele foto's

Het maken van professionele foto's kan nogal duur zijn. Het is ook vaak niet echt nodig om deze soort foto's te laten maken.

Je kunt ervoor kiezen om zelf je foto's te maken. Met de camera van je telefoon kun je foto's maken die voldoende kwaliteit bezitten.

Naast het maken van je eigen foto's, kun je er ook voor kiezen om stockfoto's te gebruiken. Er zijn genoeg websites beschikbaar die je hoogkwalitatieve foto's bieden. Die kun je dan geheel gratis gebruiken zonder dat je ervoor hoeft te betalen.

Gebruik bijvoorbeeld een website genaamd Unsplash. Zij bieden je verschillende soorten afbeeldingen die bij je website passen.

Bij stockfoto's denken we vaak aan de man in strakke pak die met ijswitte tanden naar de camera lacht. Dat soort afbeeldingen ben je nu niet meer verplicht te gebruiken. Met Unsplash en Pexels kun je hoogkwalitatieve stockfoto's krijgen, zonder dat die er stocky uitzien.

Afbeeldingen zijn een goede manier om de aandacht te trekken van bezoekers. Ik zou adviseren om stockfoto's te beperken aangezien het wel de originaliteit van je website kan schaden.

WordPress website in 30 minuten

Daniël

Diepgaande Online Marketing onderwerpen spreken mij aan. Met een diploma als programmeur en vijf jaar ervaring met websites, help ik ondernemers en hobbyisten een sterke website op te zetten.
Meer over Daniël