Daniël | Website specialist
Laatst geupdate: 05-12-2021

Moet je jouw eigen website maken?

Elk bedrijf heeft wel behoefte aan website. Het geeft een professionele indruk en biedt verschillende omzet mogelijkheden. Met een website biedt je mensen een makkelijke manier contact met je op te nemen en je te vinden.

Mensen leren je bedrijf met een website ook sneller kennen. Is het dan beter om je eigen website te maken? En wanneer is dit het niet?

Website aanmaak manieren

Met de snelgroeiende technologie komen steeds nieuwe manieren bij om jouw website te maken. Wanneer je dan geen technische kennis hebt, kun je alsnog jouw website maken. Verschillende CMS bieden jou de mogelijkheid om zonder technische kennis jouw website te maken.

Welke CMS passen dan bij jou? Welke kun je maar beter vermijden en wat zijn de voor- en nadelen bij het maken van je eigen website?

Voordelen

1. Gratis

Waarom zou je betalen voor een website als je een gratis website kunt maken? Kleine ondernemers hebben vaak de behoefte om een gratis website te bouwen. Dit doen ze met behulp van CMS systemen zoals: WordPress, Jamlo, Webflow etc. Dit is vaak de juiste optie voor ze, omdat ze in het begin geen behoefte hebben aan een grote website. WordPress maakt het ondernemers gemakkelijk om een website in elkaar te zetten. Met een standaard template en enkele plug-ins, kun je vaak al weer verder.

Door je eigen tijd te investeren in een website, kun je een goede website terugkrijgen. Het proces in het bouwen van website zal je kennis geven van hoe websites werken en welke technieken er zijn om meer conversie te behalen. Je bespaart zo kosten door het zelf te doen zonder iemand in te huren die deze dingen voor je regelt.

Je leert bijvoorbeeld hoe je jouw website effectiever maakt door verschillende conversietechnieken. Deze technieken leer je door professionals die zich hierover uitspreken op YouTube. Er zijn genoeg video's beschikbaar die het hebben over het verbeteren van conversie op je website.

2. Niet afhankelijk

Als je zelf een website maakt ben je niet afhankelijk van anderen, want jij bent degene die de website onderhoud, bouwt, en schetst. Doordat je onafhankelijk bent, zorgt het vaak voor heel veel gemak. Vaak ontstaan er communicatieproblemen bij degene waarvan je afhankelijk bent in het bouwen van een website. Dit is te voorkomen door zelf een website te maken en het niet aan iemand anders over te laten.

Het investeren van je tijd in een website, zorgt ervoor dat je je website beter doorhebt en weet hoe je bijvoorbeeld een nieuwe functionaliteit zoals een contact formulier kunt realiseren. Het achterhalen van hoe je iets regelt binnen een website, zorgt voor vrijheid in wat je wilt bereiken, maar ook hoe je dit wilt bereiken.

3. Sneller online

Vaak hebben ondernemers een deadline in gedachten van wanneer hun website af moet zijn. Door het maken van je eigen website voorkom je het feit dat je website vertraagt kan worden door anderen, omdat je niet afhankelijk van ze bent. De snelste optie om een website online te zetten is door je website te maken in WordPress.

WordPress is namelijk een CMS systeem dat alle functionaliteiten en designs al gereed voor je heeft. Zo installeer je een template waarvan het ontwerp geregeld is. Verder kun je plug-ins installeren om functionaliteiten toe te voegen aan je website. Er bestaan tegenwoordig meer tutorials over hoe je een website kunt maken in WordPress. Na het maken van een WordPress website zou je je website online moeten zetten. Dit doe je met behulp van een Hosting bedrijf. Strato is een Hosting bedrijf die je website, klein of groot online zet door middel van hun servers. Je schrijft je in als klant, kiest je hosting-pakket en krijgt vervolgens je SFTP gegevens van ze.

4. Leerzaam

Tijdens het proces van het maken van een website, kom je vaak wat obstakels tegen waar je mee zou moeten puzzelen. Door oplossingen te zoeken voor deze problemen, leer je om problemen in de toekomst sneller aan te pakken. Dit komt omdat je door het zoeken naar een oplossing, vaak steeds beter door zult hebben waar je naar moet zoeken om het op te lossen.

Nadelen

1. Maatwerk

WordPress biedt je templates aan die een design geven aan je website. Deze templates zijn vaak alleen wel wat eenvoudig. Het toepassen van maatwerk aan een WordPress website, kan niet zonder de benodigde codeer kennis. Hierdoor is het nadelig als je jouw eigen website wil maken die er ook nog eens leuk uit moet zien.

2. Efficiëntie

Het zelf maken van een website is vaak niet even efficiënt als bij iemand die professioneel is in het bouwen van websites. Een professional in het bouwen van websites weet hoe de opbouw uit moet zien om het effectief te maken voor meer conversie.

De indeling van een website is essentieel voor het succes van de website. Het is daarom van groot belang om websites over te laten aan professionals, zodat jij je tijd en moeite kunt besparen voor andere zaken die belangrijk zijn voor je onderneming. Gebruiksvriendelijkheid is weer andere koek die zal zorgen voor een fijne sfeer op je website.

3. Niet heel professioneel

Er komen veel dingen kijken bij een website. Zo is de kwaliteit van foto's en video's ontzettend belangrijk voor een professionele website. Ondernemers kiezen er vaak voor om hun eigen website te bouwen, zonder dat de website voor hun zal werken. Een website is meer dan een visitekaartje. Het is een strategie die je meer klanten zal moeten opleveren.

4. Tijdrovend

Het kost behoorlijk wat tijd om een goede website in elkaar te zetten. Ondernemers hebben vaak weinig de tijd en daarom is het niet altijd mogelijk voor ze om zelf een website te maken. Naast het bouwen vergt het ook veel tijd om de website te onderhouden en problemen op te lossen die erbij komen kijken.

Bij een WordPress website dient er bijvoorbeeld om de periode plug-ins updates uitgevoerd te worden. Het onderhouden van een website kost tijd. Hoe meer tijd er wordt besteed aan een website, hoe kwalitatiever de website voor je word.

Een website is een promotie van jouw bedrijf of dienst die je uitvoert. Als dit er professioneel uitziet, dan is er een grote kans dat het positieve invloed zal hebben op je conversie. Het is algemeen ook beter voor je naam als de website er professioneel uitziet.

5. Moeite

Naast dat een website veel tijd van je vraagt, vraagt het maken een website ook veel moeite van je. Neem als voorbeeld de kennis die je moet opdoen om een website op te zetten. WordPress vereist toch kennis van het platform. Waar het om gaat, is dat je veel moeite moet besteden aan je website om te beginnen.

Ondernemers hebben hier niet altijd de tijd en kracht voor, daarom is het handig om dat over te laten aan bedrijven die zich hebben ingespand om succesvolle websites te maken. Hoe meer je overlaat aan anderen die het heel goed kunnen, hoe kwalitatiever je tijd zal zijn voor je onderneming.

Daniël

Diepgaande Online Marketing onderwerpen spreken mij aan. Met een diploma als programmeur en vijf jaar ervaring met websites, help ik ondernemers en hobbyisten een sterke website op te zetten.
Meer over Daniël